söndag 12 juli 2009

Guide för semester i Uddevalla.

Uppdaterat:
Det vore ju attan om jag skriver ett helt stycke och glömmer FJORDFESTIVALEN. Går av stapeln 22 - 25 juli. En familjefest, en festival för alla helt enkelt. Det var ju tur jag inte glömde den:-)

Jag har försökt reda ut vad jag kan och vill rekommendera för er som planerar ett besök i Uddevalla med omnejd. Det är ett fasligt hallelujande på mig om mitt fantastiska Uddevalla. Jag tänkte precisera lite. Det blir långt, men kanske kan det bli ett inlägg att återkomma till. Se det som en hjälp att hitta smultronställe och ställe man inte bör missa:-) Försöker göra det lite logiskt. Men det blir en salig blandning av aktiviteter, lämpligt för barn, shopping och sevärdheter. Håll till godo!


Ett alternativ om det regnar.....

Bohusläns museum har ett gediget program. Det är ett vackert museum, spännande miljöer och utställningar. Okej fika och lunch. Bra lekrum och mysig shopp. Missa inte väggarna när ni går in!

Sjömanshusmuseet ligger centralt och bjuder på en miljö som tilltalar såväl vuxna som barn. Innegården är dessutom kalasfin.

Skalbanksmuseet, hade jag valt en dag med fint väder. Väl där hade jag på museet där förmodligen Jenny eller Erik står. Försett mig med en broschyr om skalen i bankarna, därefter hade jag gått på skaljakt för att se hur många arter jag kunnat få ihop. Barnen älskar det! Sedan hade jag följt den svindlande trappan upp på kullen för att kolla in området med allt spännande som finns där. Kossor, vilda fåglar, gamla bruksområde och härliga utsikter. Påminner om skottska höglandet har jag fått höra. Missa inte Skalbankarna. En medhavd matsäck intas vid någon av bänkarna som finns utplacerade. En markerad slinga finns att gå, utefter den är vackra informationsskyltar.

Emaus lantgård är en pärla väl värd ett besök. Öppet varje dag, ponnyridning vardagar 11.00-12.30. Fritt inträde, fri ridning. Många sittmöjligheter, grillplatser och stor lekplats. Emaus är ett måste!

Stadsbiblioteket i Uddevalla har nyligen invigt en Tv-spels hörna. Bibliotekets barnavdelning är något utöver det vanliga , häftig inredning, väl värd ett besök. Även vuxenavdelningen är fin, du kan surfa, lyssna på musik,läsa tidningar ochböcker, dricka en kopp kaffe, eller varför inte låna en bok:-)

Hasselbacken låter det fånigt om jag säger att ni ska mata duvorna i parken... Jag lovar det är en upplevelse. Ett paket ärtor och succén är given. Håll i barnen för duvorna blir riktigt närgångna Har man bröd kastar man givetvis även i vattnet och mängder av Måsar, trutar och andfåglar dyker upp. Hasselbacken är en underbart vacker plats. Missa den inte även om ni inte tänkt mata fåglarna. Från Hasselbacken når man det charmiga Jörgens gränd och slöjdhuset.

Säkert har jag missat något och säkert finns det mer. Jag tar med det jag själv gjort, det jag själv sett och det jag kan rekommendera Ni märker att aktiviteter och sevärdheter smälter i varandra....
Vad gäller sevärdheter kan jag kanske fortsätta med stadens parker. Jag tror att de imponerar även på den som inte är trädgårdsintresserad. I Margretegärdeparken finns dessutom en lekplats i skugga.
Skansberget en av mina favoritplatser i centrum. Historiens vingslag känns tydligt på platsen. Till och med för en amatör som jag är skansen lätt att se. Värnen som är bevarade och nyansen av att det varit anlagd park, ger en många fantasier när man vandrar över berget. Utsikten högst uppifrån är magnifik. Informationsskyltar skall vara uppsatta. Från detta berg är en del av inslagen i svenska slag inspelade.

Villa Elfkullen alltid ett ställe värt ett besök, man kan och får beträda trädgården även när huset är stängt. Juli - september är det öppet på söndagar med musik på balkonen och fika till bra priser. Säg de barn som inte gillar sprialtrappor, tinnar och torn:-)

Strandpromenaden, kanske inte så mycket att göra mer än att gå. Men en sevärdhet är det. Vi är stolta över vår strandpromenad. Den vi själva var med och samlade pengar till. Längs hela strandpromenaden finns också flera av Uddevallas badplatser. Skeppsviken, Bodele, Sörkullen, Rödön och Lindesnäs. Alla dessa går att ta bilen till eller varför inte De vita båtarna! Man kan åka ena vägen och gå andra om man vill jämna ut prestationen lite.

Gustafsberg, Uddevallas stolthet, en pärla. Sveriges äldsta kurort. Området är charmigt med gamla hus och promenadstigar i anlagd park. Här finns både Café och restaurang. Hit kommer man med båt, bil eller via strandpromenaden. För er som vill ha en bit mat eller en kall öl med svindlande vacker utsikt finns Villa Lindesnäs.

Klocktornsberget med sin utsikt och kyrkan skulle jag också vilja att alla tog del av. Kanske när man ändå är i Hasselbacken. I området runt torget och Hasselbacken finns också Hamngatorna som jag tycker är centrums vackraste strövområde. Här ligger bland annat antikvariatet. Lindarna med sin särskilda historia, de många broarna som förbinder staden. Trapporna som till synses utan anledning går rätt ut i vattnet berättar att så nära kanten låg husen innan stadsbranden. Det var också här Linné kom inseglande. Även den här promenaden kantas av informationsskyltar.


När det sedan gäller fler badplatser finns det naturligtvis massor. Unda och Mollön ligger på min sida stan. Alltså långt ifrån strandpromenaden och alla de som ligger där. Mollön har hopptorn liten strand, badbrygga och handikappbad. Men Mollön har också kala klippor för den som orkar uppför backen och genom skogen. Inte alls barnvänligt...

Unda är en camping men också allmän badplats. De har allt en camping har, kiosk, pizza, lekplats och toalett. Det har dessutom vattenrutsch. Uddevalla har 24 mils kust. pärlorna är många och havet alltid närvarande.

Fikar gör man på många ställe i Uddevalla. Slöjdhuset, Villa Elfkullen Strandpromenaden, Gustafsberg och museet som jag redan nämnt har café.
Yerba Kulturbokhandel & Café. 2007 fick de kommunens kulturpris och jag försöker verkligen få alla att besöka stället. Fika i trädgården eller i bokaffären. Här finns en uppsjö av te och kaffe, god kunskap hos personalen gör fikat extra rolig och minnesvärt. Lättare lunch får man sig också här.

Shopping, mitt kanske svagaste kunskapsområde. Jag shoppar sällan. Men jag skulle hålla mig i centrum. Torp är sommartid att betrakta mer som en krigszon än ett köpcentra. Aldrig frivilligt. Men det är upp till var och en. Torp har ett stort utbud och vill man dit är Servera en otrolig butik, ligger i den delen med Bauhaus. Där ligger också Olles leksaker, mycket mysigare än de vanliga utländska kedjorna. Rekommenderas.....om man är på Torp.
På Kungsgatan eller i dess direkta närhet ligger de flesta butiker i centrum. Jag skriver ofta om Carolins hälsokost, där handlar jag allt bröd, mycket mat, kryddor, torrvaror, schampoo och tvål.

Jag är bättre på växter och vi är i Uddevalla priviligerade med en riktig plantskola. Nisses växter har stort utbud, kunnig trevlig personal och Klings glass. Den gör att sonen ofta åker med dit. De har också mycket prylar. Kort sagt en väldans bra affär!!

Inte långt därifrån ligger Blomsterlandet också mycket prylar. En hel våning med utemöbler och annat bra att ha.
Da capo ligger vi Margretegärdeparken och är en secondhandbutik. Kommunen driver den som ett dagcentra. Här finns hantverk, prylar och begagnat.

Sist men inte minst en LOPPIS värd namnet. Jag kommer aldrig härifrån utan något med mig... Vägbeskrivning. Kör mot Lysekil. När man når Rotviksbro fortsätter man några hundra meter på Lysekilsvägen. Höger svänger man direkt när den stora granhäcken tar slut. Kommer väldigt direkt. En stor lada är det där, där kan man parkera. Så går man 20 meter och i garaget på det röda huset är LOPPISEN. Stort bra blandat utbud.


Jag vet att det här är alldeles för långt! Hoppas ni ändå hittar något ni söker efter och kanske underlättar jag lite med samlad information och lite länkar. Fotona är mina egna och blir du mer nyfiken hänvisar jag till mina fotoalbum i högerlisten, där finns 4 album bara från Uddevalla. Hoppas DU får en trevlig semester och kommer att gilla Uddevalla precis som jag!


17 kommentarer:

Ewa sa...

Nu har vi varit på Karneval i Landskrona (med norrmännen) och ätit Langos i vagnen från Uddevalla (!!) samt lyssnat på Brandsta City Släckers!!!

Slå det du ;)

Göran & Ewa

Fritt ur hjärtat sa...

Ewa, då har du sett Langosvagnen mer nyss än oss... Brandsta var här förra veckan, på en parkering på köpcentrat, kändes förnedrande. Jag minns dem hellre på topp, på karnevalen i Skåne. Jag valde att inte titta alltså.
Vi har ju vår fjordfestival men jag tror ändå inte vi slår er karneval.
(fast gick inte den omkull?)

Gunnar Klasson sa...

Och så finns förstås också Bohusläns Försvarsmuseum i Regementsparken. http://www.bohuslans-forsvarsmuseum.se/

Gunnar Klasson sa...

Och tänk om turisterna möttes av DIG då de kliver in på Turistbyrån! Du är en verklig Uddevallaambassadör!

Fritt ur hjärtat sa...

Gunnar, vilken fin hemsida de har! Jag är ofta i parken men har aldrig varit inne på museet. Skall reparera skadan i sommar har jag beslutat.

Jag hade hade gillat att arbeta på turistbyrån, undra vad de är för utbildning...fast den i Uddevalla som är under ständig omorganisation med nya huvudmän, nä det tror jag får va! Gustafsberg kanske...;-)

sara på hedepipan sa...

Tack tack atck
nu har jag massor att föreslå som aktiviteter. Sista loppis förslaget är toppen i och med att vi ska till fiskebäckskil.

kramar i massor

Anonym sa...

Och jag som bor här hade ingen aning om den där fina loppisen....
Wow!
Söstera di

Anonym sa...

Håller med Gunnar - du är en fantastisk Uddevalla-ambassadör!
Du borde få pris!
Ulla;)

Annaa M sa...

Flera av utflyktsmålen betade vi av när barnen var små, inte precis som turister men däremot som besökare hos släkten några dagar. Synd att inte strandpromenaden fanns då. Museet och båtturerna var stora favoriter, de gillade även att bo på vandrarhemmet på Gustafsberg.

Men jag lovar dig, jag kan snabbt som ögat räkna upp tre barn (och en vuxen) som inte fann minsta nöje i att leta snäcksorter i bankarna! De tyckte det var betydligt roligare med de leksaksbutiker som då fortfarande fanns i stan och med ett par lekplatser som hade lite originella prylar. Tureborg gillade de också.

Solnasnackar´n sa...

Mycket snyggt jobbat, Simone!

Mitt i livet sa...

Det finns verkligen igen som du. Turistbyrån borde ge dig ett pris!

hoppas du har det bra, men trist utan din blog igång...trodde ju du skulle mobilblogga ;-)

Fritt ur hjärtat sa...

Sara, en vecka har passerat. Jag hoppas ni haft det bra!

Syster yster, mer ska jag utforska i veckan, du kommer få mer tips;-)

Ulla, tusen tack!

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, min kille är nog för stor för leksaksaffärer och skam att säga tror jag inte det finns någon i centrum. Borgen minns jag hur äldsta sonen älskade att vara vid. Har inte varit där på några år så jag har ingen aning om skicket.
Jag föreslog att vi skulle bo på Gustafsbergs vandrarhem, bara för att ha sovit i det gamla badhuset. Jag blev utskrattad. Där gick gränsen för min familj....

Fritt ur hjärtat sa...

Norgårdsanna, ingen mobilblogg för mig. Veckan har varit annorlunda, men skön.

Anonym sa...

Tureborgs borgen! Utsikt över stan och uddevalla historia.
Glömm inte cross vm på glimmingen. Även go cart körning. Bowlings hallen. Skateboards hallen.
Pingstkyrkans stora loppis.
Bastions huset med live musik. All sporter som Uddevalla är bra på kanske också skulle kunna locka turister när dom ändå är här? Kropps, Oddevold och nybyggda Rimnershallen.
Dom vita båtarna från gästhamnen, badbåtarna + långfärds till smögen och räkkryssningarna. Paradise upplevelse centrum i scans gamla lokaler. Bohusläns teater, Saga och frideborgs biograferna. Musik uppträdande på östrabo?
Walkersborgs badet. Söders gågator. Jacobtrans gatan. Blues festivalen vid riverside ängen. Dom kör även blues spelningar året om på riverside. IT cafeerna uppe mitt imot studio 32 och brevid saga. Gustavsberg med alla fina hus. Hingst utsläppet på Bassholmen. Bred och Herrestadsfjället

Fritt ur hjärtat sa...

Hej ANonym! Jag gjode det här inlägget för med förslag för en barnfamilj en vecka. Just den veckan...Bluesfestivalen i all ära men den är en specifik dag och jag är osäker på om barn uppskattar den. Borgen, sist jag var där var det igenväxt och i bedrövligt skick.
Självklart finns det mer, mycket mer än det jag sagt, men det jag rekommenderade står jag för att det är fint och bra.

Anonym sa...

Det finns mycket att se och göra i Uddevalla.En borg är nog så spännande för en barn familj. Med gångar och torn. Absolut att det du rekommenderar är jätte bra. Finns mer, där av tipsen.